Proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Samochód jadąc z Gdańska do Warszawy, poruszał się z prędkością średnią \(60 \frac{km}{h}\), a drodze porotnej (jadąc tą samą trasą) z prędkością średnią \(40 \frac{km}{h}\). Jaka była prędkość średnia samochodu na całej trasie?. Czy jadąc w obe strony z predkością średnią \(50 \frac{km}{h}\), samochód pokonałby całą trasę szybciej?
dziękuję
średnia prędkość samochodu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
\(v= \frac{s}{t}
v_1=60 km/h
v_2=40 km/h
t_1= \frac{s}{60}
t_2= \frac{s}{40}
t_1+t_2= \frac{10s}{240}= \frac{s}{24}
v_s= \frac{2s}{t_1+t_2}= \frac{2s}{ \frac{s}{24} }=48km/h\)
Przy prędkości na całej trasie 50 km/h pokona trasę szybciej.
\(t_1=t_2= \frac{s}{50}
t_1+t_2= \frac{s}{25}
\frac{s}{25}<\frac{s}{24}\)
v_1=60 km/h
v_2=40 km/h
t_1= \frac{s}{60}
t_2= \frac{s}{40}
t_1+t_2= \frac{10s}{240}= \frac{s}{24}
v_s= \frac{2s}{t_1+t_2}= \frac{2s}{ \frac{s}{24} }=48km/h\)
Przy prędkości na całej trasie 50 km/h pokona trasę szybciej.
\(t_1=t_2= \frac{s}{50}
t_1+t_2= \frac{s}{25}
\frac{s}{25}<\frac{s}{24}\)