energia kinetyczna i potencjalna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luki9931
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 27 lut 2009, 15:37

energia kinetyczna i potencjalna

Post autor: luki9931 »

1.Delfin o masie 100 kg spada z wysokości 3,2m
a) jaka będzie energia kinetyczna delfina, gdy znajdzie się on na wysokości 2,2m
b)z jaką szybkością delfin uderzy w wodę.
kasia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 08 mar 2009, 12:05

Post autor: kasia13 »

Przedmiot o wysokości AB=4cm, znajduje się w odległości x=15cm, od zwierciadła wklęsłego o ogniskowej f=10cm.Oblicz odległość obrazu y, jego wielkość A`B` oraz powiększenie
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(H=3,2m
h=2,2m
m=100kg\)


a.
\(E_k=E_c-E_p
E_k=mgH-mgh=mg(H-h)
E_k=100kg\cdot 10\frac{m}{s^2}\cdot (3,2m-2,2m)=1000J\)


b.
\(E_c=E_k+E_p \ \ \wedge \ \ \ E_p=0
E_c=E_k
mgH=\frac{mv^2}{2}
2gH=v^2
v=\sqrt{2gH}
v=\sqrt{2\cdot 10\frac{m}{s^2}\cdot 3,2m}=8\frac{m}{s}\)
ODPOWIEDZ