Hydrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Midas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 gru 2013, 18:26
Płeć:

Hydrostatyka

Post autor: Midas »

Zadania są ze zbioru zadań 'Z fizyką w przyszłość' - dział Hydrostatyka
1)Naczynie w kształcie walca o średnicy
podstawy równej d zawiera pewną ilość cieczy. Całą ciecz przelano do
drugiego naczynia o pionowych ściankach bocznych, którego podstawą jest
kwadrat o boku d.
a)Nie przeprowadzając obliczeń, napisz w trzech
zdaniach uzasadnienie następującego stwierdzenia: Ciśnienie
hydrostatyczne przy dnie w drugim naczyniu jest mniejsze od ciśnienia
przy dnie pierwszego.
b)Oblicz ile razy mniejsze jest ciśnienie hydrostatyczne przy dnie w drugim naczyniu od ciśnienia hydrostatycznego w pierwszym.
c)Co sądzisz o wartościach sił parcia cieczy na dno w obu naczyniach ? Uzasadnij odpowiedź.

Wynik b) 1,27

2)
Do pojemnika w kształcie prostopadłościanu, którego podstawa jest kwadratem o boku 6cm wlano rtęć, wodę i oliwę. Masy rtęci i wody są jednakowe, a masa oliwy dwa razy mniejsza od masy wody. Całkowita wysokość słupa cieczy wynosi 40cm. Oblicz:
a) wysokości słupów każdej cieczy,
b) wartość siły parci na dno pojemnika.

Wyniki:
a) Hwody=23,5cm; Hrtęci=1,7cm; Holiwy=14,7cm
b)Fparcia=21,19N

3) Naczynie w kształcie cylindra o średnicy 30cm i wysokości 50cm wypełniono do połowy oliwą. Następnie pojemnik umieszczono w windzie.
a) Oblicz wartość siły parcia słup cieczy na dno naczynia w sytuacji, gdy winda jedzie:
* w gorę ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem o wartości 2,5m/s2
** w dół ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem o wartości 3,3m/s2
b) w którym przypadku ciśnienie słupa cieczy na dno naczynia jest większe i o ile?

Wyniki:
a)* Fp=176,6N
** Fp=94,7N
b) w przypadku pierwszym o 1160Pa

4)Do cylindrycznego naczynia o promieniu podstawy 5cm i wysokości 30cm nalano do pełna wodę. Oblicz ile razy większa jest wartość siły parcia na boczną powierzchnię naczynia od wartości siły parcia na jego dno.

Wynik to 6

5)
Za pomocą rurki zgiętej w kształcie litery U można wyznaczyć nieznaną gęstość cieczy. W tym celu do rurki nalewamy wodę, a następnie niemieszającą się z nią ciecz, której gęstość chcemy wyznaczyć.
Korzystamy z faktu, że ciśnienie słupów cieczy o wysokościach h1 i h2 na poziomie zaznaczonym przerywaną linią są jednakowe.
a) Uzasadnij powyższe stwierdzenie.
b) Wyznacz gęstość nieznanej cieczy Wynik to 800kg/m3
c) Na rysunku zaznaczono jeszcze dwie linie poziome 1 i . Czy na tych poziomach ciśnienia wznoszących się nad nimi słupów cieczy są jednakowe? Uzasadnij odpowiedź.

Obrazek
swir
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 wrz 2017, 19:20
Płeć:

Post autor: swir »

4)R=0,05m
h=0,3m
d=m/V=>m=d*V=>m=d*S*h
Q=m*g
Q=d*g*h*S
Q=d*g*h*PI*R²
Q- ciężar wody równy sile parcia na dno
d-gęstość wody
g-przyspieszenie ziemskie
F=d*g*1/2*h*2*PI*R*h
F-sila parcia na powierzchnię boczna na wysokości ½h
F/Q=d*g*h²*PI*R/d*g*h*PI*R²=h/R=0,3/0,05=6
ODPOWIEDZ