Elektromagnetyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kmi1250
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 sty 2010, 20:59

Elektromagnetyka

Post autor: kmi1250 »

Witam uczę się zaocznie w liceum i potrzebuje waszej pomocy
1 Ładunek o wartości 1mC porusza się prostopadle do lini pola magnetycznego z prędkością 300 m/s. Działa na niego siła 3 mN, powodując zakrzywienie toru. Oblicz wartość indukcji tego pola magnetycznego.

2 Do budowy grzejnika elektrycznego użyto 0,5 kg przewodnika z nikieliny o przekroju 0,5 mm2. Jakie będzie natężenie prądu który popłynie przez grzejnik podłączony do źródła o napięciu 220V? Brakujące dane wypisz z tablic fizycznych.

3 Dwa ładunki o wartościach Q=2C i Q=3C oddalone są od siebie w powietrzu o 1m. Oblicz wartości siły z jaką ładunki wzajemnie oddziałują:
a) w sytuacji przedstawionej w zadaniu
b) gdy odległość między ładunkami zmniejszyła się 2-krotnie
c) gdy przy odległości równej 2m zanurzono je w cieczy o stałej dielektrycznej równej 4

4 Oblicz watrość siły elektrycznej z jaką oddziałują na siebie składniki atomu wodoru. Jak zmieni się wartość tej siły, gdy atom otrzyma porcję energii i elektron przejdzie na drugą orbitę której promień jest 4 razy większy? Promień pierwszej orbity wynosi 0,53x10(do potęgi -10)m. Elektron i proton mają ładunki elementarne o wartości 1,6x10(do potęgi -19)C


Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.
\(F_l=Bqv
B=\frac{F_l}{qv}
B=\frac{3\cdot 10^{-3}N}{10^{-3}C \cdot 300\frac{m}{s}}
B=10^{-2} T\)
ODPOWIEDZ