Rezonans (obwody)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nieznanskid
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2010, 20:39

Rezonans (obwody)

Post autor: nieznanskid »

Witam, mam problem z jednym zadaniem klasówkowym, ponieważ opuściłem z powodu choroby kilka lekcji elektrotechniki, dlatego proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania :
"Jaką pojemność musiałby mieć kondensator obwodu rezonansowego, w którym znajduje się cewka o indukcyjności L=10 do minus trzeciej potęgi H, aby rezonans nastąpił dla częstotliwości f= 10 do potęgi piątej Hz.
Z góry dzięki za pomoc...
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(f=\frac{1}{2\pi \sqrt{LC}}
f^2=\frac{1}{4\pi^2LC}
C=\frac{1}{4\pi^2Lf^2}
C=\frac{1}{4\pi^2\cdot 10^{-3}H\cdot (10^5Hz)^2}
C=2,53\cdot 10^{-5}F
C=25,3\mu F\)
nieznanskid
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 sty 2010, 20:39

Post autor: nieznanskid »

Dziękuję ślicznie, pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ