1. Na powierzchni Ziemi, w miejscu gdzie przyspieszenie ziemskie ma wartość 9,81 m/s^2, pewne ciało ma ciężar o wartości 627,84 N. Praca, którą musiałaby wykonać siła zewnętrzna podczas przenoszenia go ruchem jednostajnym z punktu A do punktu B, wyniosłaby 1,6 * 10^9 J. Oblicz potencjał w punkcie B, jeżeli potencjał w punkcie A wynosi -31*10^6 J/kg.
2. Energia potencjalna pewnego ciała na powierzchni Ziemi wynosi -416*10^7. Oblicz pracę, jaką należy wykonac, aby przenieść to ciało ruchem jednostajnym z punktu o potencjalne -16*10^6 J/kg do punktu o potencjalne -12,8*10^6 J/kg. Promień Ziemi wynosi 6400km, a jej masa 6*10^24 kg.
3. Oblicz jakiej odległości od powierzchni ziemi energia potencjalna ciała o masie 60kg jest równa energii potecjalnej ciała o cieżarze 160N umieszczonego na jej powierzchni. Przyjmij, że promień Ziemi wynosi 6400 km.
4. Oblicz, na jaką wysokość dotrze ciało wyrzucone pionowo z powierzchni Księżyca z pierwszą prędkością kosmiczną dla Księżyca. Przyjmij, że promień Księżyca Rk = 1/3,7 Rz, gdzie Rz jest promieniem Ziemi równym 6400 km.
Bardzo prosze o rozwiązanie tych zadań, są to zadania ze zbioru Zamkor, do których rozwiązań nie ma w Internecie, więc zgaduję, że oprócz mnie pomoże to dużej ilości osób. Z góry dziękuję!
Praca, Ep, Potencjał, II p. kosmiczna - (pole grawitacyjne)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Praca, Ep, Potencjał, II p. kosmiczna - (pole grawitacy
1.
W = - G \frac{M*m}{Rb} - (-G \frac{M*m}{Ra} )
V = -G \frac{M}{Rb}
W = Vb*m - Va*m \So Vb = \frac{W+Va*m}{m} = -7 * 10^6 J/kg
To może Ci się przydać w następnych zadaniach:
W = - G \frac{M*m}{Rb} - (-G \frac{M*m}{Ra} ) = G*M*m*( -\frac{1}{Rb} + \frac{1}{Ra} ) = G*M*m*( \frac{1}{Ra} - \frac{1}{Rb} )
W = - G \frac{M*m}{Rb} - (-G \frac{M*m}{Ra} )
V = -G \frac{M}{Rb}
W = Vb*m - Va*m \So Vb = \frac{W+Va*m}{m} = -7 * 10^6 J/kg
To może Ci się przydać w następnych zadaniach:
W = - G \frac{M*m}{Rb} - (-G \frac{M*m}{Ra} ) = G*M*m*( -\frac{1}{Rb} + \frac{1}{Ra} ) = G*M*m*( \frac{1}{Ra} - \frac{1}{Rb} )
\(W = - G \frac{M*m}{Rb} - (-G \frac{M*m}{Ra} )\)
\(V = -G \frac{M}{R}\)
\(W = Vb*m - Va*m \So Vb = \frac{W+Va*m}{m}\) = -7 * 10^6 J/kg
To może Ci się przydać w następnych zadaniach:
\(W = - G \frac{M*m}{Rb} - (-G \frac{M*m}{Ra} ) = G*M*m*( -\frac{1}{Rb} + \frac{1}{Ra} ) = G*M*m*( \frac{1}{Ra} - \frac{1}{Rb} )\)
Proszę o usunięcie posta powyżej, gdyż był to mój pierwszy na forum i nie wiedziałem jak używać LaTeXa
\(V = -G \frac{M}{R}\)
\(W = Vb*m - Va*m \So Vb = \frac{W+Va*m}{m}\) = -7 * 10^6 J/kg
To może Ci się przydać w następnych zadaniach:
\(W = - G \frac{M*m}{Rb} - (-G \frac{M*m}{Ra} ) = G*M*m*( -\frac{1}{Rb} + \frac{1}{Ra} ) = G*M*m*( \frac{1}{Ra} - \frac{1}{Rb} )\)
Proszę o usunięcie posta powyżej, gdyż był to mój pierwszy na forum i nie wiedziałem jak używać LaTeXa
Re:
2.
\(W = - G \frac{M*m}{Rb} - (-G \frac{M*m}{Ra} )\)
\(V = -G \frac{M}{R}\)
\(W = Vb*m - Va*m = m (Va-Vb)\)
\(Ep=-G \frac{M*m}{R} \So m=-\frac{Ep*R}{G*M}\)
Podstawiasz i:
\(W = -\frac{Ep*R}{G*M} (Va-Vb) = 2,128 * 10^ 8 J\)
\(W = - G \frac{M*m}{Rb} - (-G \frac{M*m}{Ra} )\)
\(V = -G \frac{M}{R}\)
\(W = Vb*m - Va*m = m (Va-Vb)\)
\(Ep=-G \frac{M*m}{R} \So m=-\frac{Ep*R}{G*M}\)
Podstawiasz i:
\(W = -\frac{Ep*R}{G*M} (Va-Vb) = 2,128 * 10^ 8 J\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 25 gru 2016, 12:13
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re:
dziękiFollower pisze:\(W = Vb*m - Va*m \So Vb = \frac{W+Va*m}{m}\) = -7 * 10^6 J/kg
Wszystko ładnie pięknie ale po podstawieniu wartości z treści zadania wychodzi :\(-6.009 \cdot 10^6 \cdot \frac{J}{kg}\)
twój wynik zgadza się z odpowiedzią ale czy ty to liczyłeś czy tylko przepisałeś wynik albo czy w odpowiedziach jest błąd albo co innego..
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 25 gru 2016, 12:13
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Re:
moja wina podstawiłem z tej treści a w podręczniku są inne wartościRobert Rydwelski pisze: Wszystko ładnie pięknie ale po podstawieniu wartości z treści zadania wychodzi