Mam takie zadanie jak nauczycielka podyktowała
Statek płynie z portu a do portu b z prądem rzeki w czasie 8 h a pod prąd 16 h oblicz ile czasu potrzebuje woda na przepłynięcie z portu a do portu b
ja ułozyłem układ równan w oparciu o równanie s = v*t
{ (vst+vrz)*8=x
{(vst+vrz)*16=x
zastosowałem metode przeciwnych współczynników do tego układu i otrzymałem równania
16vst+16vrz=2x
16vst-16vrz=x no ale wydaje mi sie ze za duzo tu niewiadomych i powinna byc jeszcze podana odległosc między tymi portami wtedy to bez problemu by sie rozwiązało a tak to nie wiem da sie to zrobic??
Ruch jednostajny prostoliniowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Drugie równanie masz źle. Powinno być \((v_{st}-v_{rz}) \cdot 16=x\)
Ale masz rację, jest za mało danych.
Z tych danych można jedynie policzyć
\((v_{st}+v_{rz}) \cdot 8=(v_{st}-v_{rz}) \cdot 16\)
\(v_{rz}= \frac{v_{st}}{3}\)
Ale masz rację, jest za mało danych.
Z tych danych można jedynie policzyć
\((v_{st}+v_{rz}) \cdot 8=(v_{st}-v_{rz}) \cdot 16\)
\(v_{rz}= \frac{v_{st}}{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.