zwierciadlo wklęsłe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amellowa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 sty 2010, 21:21

zwierciadlo wklęsłe

Post autor: amellowa »

w zwierciadle wkleslym o promieniu krzywizny 50cm otrzymano obraz przedmiotu, ktory znajdowal sie w odleglosci 80cm od zwierciadla. nastepnie przedmiot odsunieto od zwierciadla o 20cm. Jaka bedzie odleglosc miedzy obrazami otrzymanymi w pierwszym i drugim przypadku?

bede wdzieczna, jezeli znajdzie sie ktos, ktos mi w tym pomoze : ( moj humanistyczny umysł nie wie, jak sie za to zabrac.
ghn3
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 20 paź 2008, 09:52

Post autor: ghn3 »

oblicz ogniskową zwierciadła f = r/2 r to promien krzywizny skorzystaj z równania zwierciadła i wyznacz y dla odległosci 80 cm czyli x = 80cm. jezeli przedmiot odsunięto od zwierciadła o 20 cm to odległosc jest równa 100cm oblicz y dla x = 100cm i wyznacz różnice odległosci tych obrazów od zwierciadła to otrzymasz odległosc obrazów
kasia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 08 mar 2009, 12:05

Post autor: kasia13 »

Przedmiot o wysokości AB=4cm, znajduje się w odległości x=15cm, od zwierciadła wklęsłego o ogniskowej f=10cm.Oblicz odległość obrazu y, jego wielkość A`B` oraz powiększenie
ODPOWIEDZ