Kilka zadań (ZamKor)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kapcok7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 25 wrz 2013, 19:46
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Kilka zadań (ZamKor)

Post autor: kapcok7 »

1. Pasażer pociągu postawił obok siebie na podłodze wagonu walizkę na kółkach. Oblicz na jaką odległość oddali się od niego w ciągu 4s od chwili w której pociąg ruszy i jedzie z przyśpieszeniem o wartości 5m/s2. Oblicz jaka musiała by być wartość przyśpieszenia pociągu , aby ta sama walizka położona na boku bez kółek ruszyła z miejsca jeśli współczynnik tarcia statycznego jest równy 0,6. (Wynik: s=4m; ap>6m/s2)

2. Urzędnik pracujący w biurowcu wsiadł do windy na parterze, która ruszyła w górę i (przez 1 s) jechała z przyśpieszeniem o wartosci 4m/s2. W chwili ruszenia windy pracownik upuścił klucze znajdujące się wówczas na wysokości 1,2m nad podłogą.
Oblicz czas spadania kluczy , przeprowadzając rozumowanie:
a)w układzie nieinercjalnym związanym z windą
b)w inercjalnym układzie odniesienia związanym z biurowcem
c)oblicz o ile czas spadania kluczy w przypadku rozważanym w zadaniu jest dłuższy od czasu spadania kluczy w windzie nieruchomej lub jadącej ruchem jednostajnym. (Wyniki: a)t=0,41s; b)t=0,41s c)czas spadania kluczy w windzie jadącej z przyśpieszeniem będzie krótszy o Δt=0,08s)

3.Oblicz, o jaki kąt od pionu odchyli się maskotka powieszona na lusterku samochodu, jeśli kierowca wjedzie w zakręt o promieniu 200m z szybkością 54 km/h. (Wynik: tgα=0,1125; α= ok. 6°25')

4.Ania siedzi na jednym z krzesełek karuzeli, która kręci się z szybkością kątową 54 rad/min. Wyobraź sobie że Ty siedzisz na innym krzesełku i stwierdzisz że linia utrzymująca krzesełko Ani jest odchylona od pionu o kąt wynoszący ok 20 stopni.
a)Opisz ruch krzesełka z Anią w twoim własnym układzie odniesienia, powołując się na odpowiednią zasadę dynamiki.
b)Narysuj siły które działają na krzesełko
c)Oszacuj promień okręgu, po którym porusza się krzesełko z Anią
d)Na karuzeli jest kilka pustych krzesełek. Czy utrzymują je liny są odchylone od pionu i taki sam kąt? Uzasadnij odpowiedź.
(Wynik c) r=4,5m)
ODPOWIEDZ