energia kinematyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03
energia kinematyczna
Kamień o masie m=0,2 kg rzucono pod kątem alfa= 30 stopni do poziomu, z prędkością poczatkowa v= 10 m/s. obliczyc energie kinematyczna, potęcjalna i całkowita kamienia w najwyzszym punkcie lotu. Opór powietrza pominąc.
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
\(m=0,2kg
v_o=10\frac{m}{s}\)
Wysokość maksymalna H w rzucie ukośnym
\(H=\frac{v_o^2sin^2a}{2g}=\frac{100*0,25}{2*10}=1,25m\)
Energia potencjalna w najwyższym punkcie
\(E_p=mgH=mg\frac{v_o^2sin^2a}{2g}=\frac{mv_o^2sin^2a}{2}=\frac{0,2*100*0,25}{2}=2,5J\)
Energia kinetyczna w najwyższym punkcie
\(v_x=v_o_x=v_ocos a
v_y=0
E_k=\frac{mv_o^2cos^2a}{2}=\frac{0,2*100*3}{2*4}=7,5J\)
Energia całkowita
\(E_c=E_p+E_k=2,5+7,5=10,0J\)
v_o=10\frac{m}{s}\)
Wysokość maksymalna H w rzucie ukośnym
\(H=\frac{v_o^2sin^2a}{2g}=\frac{100*0,25}{2*10}=1,25m\)
Energia potencjalna w najwyższym punkcie
\(E_p=mgH=mg\frac{v_o^2sin^2a}{2g}=\frac{mv_o^2sin^2a}{2}=\frac{0,2*100*0,25}{2}=2,5J\)
Energia kinetyczna w najwyższym punkcie
\(v_x=v_o_x=v_ocos a
v_y=0
E_k=\frac{mv_o^2cos^2a}{2}=\frac{0,2*100*3}{2*4}=7,5J\)
Energia całkowita
\(E_c=E_p+E_k=2,5+7,5=10,0J\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
myszkakarafala1987, przecież pytałaś o identyczne zadanie (z innymi danymi) dzisiaj, o tutaj:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=5510
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=5510