prędkośc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
myszkarafala1987
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03

prędkośc

Post autor: myszkarafala1987 »

1.znalesc predkosc kuli, jezeli po wystrzale z pistoletu w kierunku poziomym kula przebiła dwie pionowe kartki papieru ustawione w odległosci l=20m od siebie, przy czym okazało się, że otwór w drugiej kartce znajduje sie o h= 5cm niżej niz otwór w pierwszej kartce. pierwsza kartka znajduje sie blisko pistoletu.

2. znalesc predkosc kuli, jezeli po wystrzale z pistoletu w kierunku poziomym kula przebiła dwie pionowe kartki papieru ustawione w odległosci l=20m od siebie, przy czym okazało się, że otwór w drugiej kartce znajduje sie o h1= 5cm, a w drugiej kartce o h2=7.2 cm poniżej poziomej linii strzału.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Zadanie 1
Położenie kuli w chwili przejścia przez drugą kartkę
\(\Delta h = 0,05m
l=20m\)


\(y(t)=h-\frac{gt^2}{2}
x(t)=v_o t\)


\(\Delta h=\frac{gt^2}{2}
l=v_o t
v_o=l sqrt{\frac{g}{2\Delta h}}=200 m/s\)

prędkość początkowa
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Zadanie 2
s - odległość w poziomie od lufy pistoletu do pierwszej kartki

położenie kuli w chwili przechodzenia przez pierwszą kartkę
\(s=v_ot_1
\Delta h_1=\frac{gt_1^2}{2}\)


położenie kuli w chwili przechodzenia przez drugą kartkę
\(s+l=v_ot_2
\Delta h_2=\frac{gt_2^2}{2}\)
myszkarafala1987
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03

Post autor: myszkarafala1987 »

a mógłbyś dokończyc to zadanie tak jak piersze???
ODPOWIEDZ