proszę bardzo mi zalezy;-)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
myszkarafala1987
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03

proszę bardzo mi zalezy;-)

Post autor: myszkarafala1987 »

W urządzeniu kafarowym, słuzącym do wbijania pali, ruchomy cięzar podnoszony jest ruchem jednostajnym na wysokośc 4,9 m w ciągu 5 s, a następnie spada swobodnie z tej wysokości na pal. Cały ruch powtarza sie cyklicznie. Obliczyc liczbę uderzeń na minutę.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Przy swobodnym spadku

\(h=\frac{gt^2}{2}\\t=\sqrt{\frac{2h}{g}}\)

\(h=4,9m\\g=9,8\frac{m}{s^2}\)

\(t=\sqrt{\frac{2\cdot4,9m}{9,8\frac{m}{s^2}}}\\t=1s\)

Czas jednego uderzenia to 5s+1s=6s

W ciągu minuty jest zatem 10 uderzeń tego kafara.
ODPOWIEDZ