Ruch jednostajny prostoliniowy i przyszpieszony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ghn3
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 20 paź 2008, 09:52

Ruch jednostajny prostoliniowy i przyszpieszony

Post autor: ghn3 »

Jednoczesnie z dwu różnych punktów oddalonych od siebie o s = 120m ruszają naprzeciw siebie dwa ciała jedno z nich startujące z punktu A porusza sie ruchem jednostajnie przyszpieszonym V0=0 drugie startujące z punktu B porusza sie ze stałą prędkością v = 4m/s po jakim czasie i w jakiej odległosci od punktu A spotkają sie te ciała jezeli wiadomo ze w chwili spotkania ich prędkości były równe co do wartosci z jakim przyszpieszeniem poruszało sie ciało startujące z punktu A.?

probowałem zrobic to zadanie zapisując ukłąd rownan i korzystając z warunku s1=s2
{s=v*t
{s = at^2/2 ale za chiny nie wyjdzie mi rozwiązanie jakie podane jest w książce mianowicie:
t=2s/v=20s
l=40m a = 3v^2/2s=0,2m/s^2 wydaje mi sie ze ta odp w książce jest zła ale nie jestem pewien prosze o pomoc lub jakies wskazowki
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

A-od punktu A
B-od punktu B

\(s_A=\frac{at^2}{2}
s_B=vt
s=s_A+s_B
a=\frac{\Delta v}{\Delta t}
\Delta v=v-v_0=v
\Delta t=t-t_0=t\)


\(t=\frac{2s}{3v}=20s
a=\frac{3v^2}{2s}=0,2m/s^2
s_A=\frac{at^2}{2}=40m\)


Błędnie założyłeś, że drogi są takie same i dlatego Ci nie wychodził wynik z odpowiedzi.
ghn3
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 20 paź 2008, 09:52

Post autor: ghn3 »

Bardzo ci dziękuje ;) zasugerowałem sie tym ze narysowałem sobie ogólne wykresy v(t) dla ruchu prostoliniowego i przyszpieszonego w jednym układzie współrzędnych tak zeby zobrazowac sytuacje i to mnie zmyliło to s1 = s2.
kasia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 08 mar 2009, 12:05

Post autor: kasia13 »

Statek plynący z prądem rzeki przeplywa odległość S=12km. w czasie 50 min. a płynąc pod prąd 4000s.Oblicz prędkość prądu rzeki i prędkość własną statku. Pomóżcie
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(v_1=\frac{s}{t_1}=\frac{12000m}{3000s}=4\frac{m}{s}
v_2=\frac{s}{t_2}=\frac{12000m}{4000s}=3\frac{m}{s}\)


oznaczmy przez Vs prędkość statku, a Vr prędkość prądu rzeki:

\(\begin{cases} v_s+v_r=v_1 \\ v_s-v_r=v_2 \end{cases} \ \Rightarrow \ \begin{cases} v_s+v_r=4 \\ v_s-v_r=3 \end{cases} \ \Rightarrow \ \begin{cases} v_s=3,5\frac{m}{s} \\ v_r=0,5\frac{m}{s} \end{cases}\)
ODPOWIEDZ