Masa człowieka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Masa człowieka

Post autor: wiolka »

Jaką mase ma człowiek który biegnie ruchem jednostajnym z prędkością 9km/h jeżeli jego pęd wynosi 165kg pomnożone m/s.?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(9\frac{km}{h}=2,5\frac{m}{s}\)

\(p=mv
m=\frac{p}{v}
m=\frac{165kg\cdot \frac{m}{s}}{2,5\frac{m}{s}}= 66kg\)
ODPOWIEDZ