Wartość przyśpieszenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Wartość przyśpieszenia

Post autor: wiolka »

sanki ruszające z miejsca,zjeżdzając z góry ze stałym przyspieszeniem i w ciągu pierwszych 4 sekund osiągają szybkość 4,5 m/s?
oblicz wartość przyspieszenia.jaką prędkość osiągną po 10 sekundach ruchu?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(v=at
a=\frac{v}{t}
a=\frac{4,5\frac{m}{s}}{4s}=1,125\frac{m}{s^2}\)


\(v=at
v=1,125\frac{m}{s^2}\cdot 10s=11,25\frac{m}{s}\)
ODPOWIEDZ