Zadanie z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pczh2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 kwie 2009, 08:23

Zadanie z fizyki

Post autor: pczh2 »

Odległość układu słonecznego od centrum galaktyki to ok. 25 tys.lat świetlnych. Układ słoneczny uczestniczy w ruchu obrotowym galaktyki poruszając się w przybliżeniu po orbicie kołowej z szybkością ok.220 km/s. Ile czasu trwa pełny obieg tej orbity?
kasia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 08 mar 2009, 12:05

Post autor: kasia13 »

Przedmiot o wysokości AB=4cm, znajduje się w odległości x=15cm, od zwierciadła wklęsłego o ogniskowej f=10cm.Oblicz odległość obrazu y, jego wielkość A`B` oraz powiększenie
ODPOWIEDZ