Zadanie - armata

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
stokrotka1222
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2009, 22:06

Zadanie - armata

Post autor: stokrotka1222 »

Prosze o pomoc - nie potrafie zrobic tego zadania ;/

Masa armaty 300kg
Masa pocisku 100g
Prędkość pocisku 800 m/s

Oblicz prędkość odrzutu armaty.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

300x=0,1*800
stokrotka1222
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2009, 22:06

Post autor: stokrotka1222 »

dużo mi to pomogło .... :roll:
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

marcin77 pisze:300x=0,1*800
To równanie wynika z zasady zachowania pędu. Iloczyn masy i prędkości armaty jest równy iloczynowi masy i prędkości pocisku.
Masa pocisku = 100g = 0,1kg

x- prędkość odrzutu.
\(m_a\) - masa armaty
\(m_p\) - masa pocisku
\(v_p\) - prędkość pocisku

\(m_p\cdot\ v_p=m_a\cdot\ x\\300\cdot\ x=0,1\cdot\ 800\)

Teraz wiesz, skąd to równanie?
stokrotka1222
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2009, 22:06

Post autor: stokrotka1222 »

pomoze mi ktos rozwiazac te rownanie prawidlowo ?

a nie da sie tego rozwiazac wzorem na pęd ?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

prawidłowo będzie tak:

pęd początkowy układu:
\(p_p =0\)

pęd końcowy układu:
\(p_k=m_a\cdot v_a-m_p\cdot v_p\)

z zasay zachowania pędu:
\(p_p=p_k
0=m_a\cdot v_a-m_p\cdot v_p
m_a\cdot v_a=m_p\cdot v_p
v_a=\frac{m_p\cdot v_p}{m_a}
v_a=\frac{0,1kg \cdot 800\frac{m}{s}}{300kg}
v_a=\frac{8}{30}\frac{m}{s}\)


rozwiązanie sprowadza się do tego samego, ale to jest "bardziej fizycznie" rozwiązane :D
stokrotka1222
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2009, 22:06

Post autor: stokrotka1222 »

domino21 pisze:prawidłowo będzie tak:

pęd początkowy układu:
\(p_p =0\)

pęd końcowy układu:
\(p_k=m_a\cdot v_a-m_p\cdot v_p\)

z zasay zachowania pędu:
\(p_p=p_k
0=m_a\cdot v_a-m_p\cdot v_p
m_a\cdot v_a=m_p\cdot v_p
v_a=\frac{m_p\cdot v_p}{m_a}
v_a=\frac{0,1kg \cdot 800\frac{m}{s}}{300kg}
v_a=\frac{8}{30}\frac{m}{s}\)


rozwiązanie sprowadza się do tego samego, ale to jest "bardziej fizycznie" rozwiązane :D
o to chodziło ! dzieki wielkie . Dlaczego jest 0 przy :

0= ma * va - mp * vp .
Pytam aby wiedziec, czy to jest o i chodzi o "odrzut" :D
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

za pęd początkowy podstawiamy 0, a za końcowy ma*va-mp*vp
pęd początkowy wynosi 0, ponieważ w sytuacji początkowej prędkość armaty i pocisku jest równa 0
Razor1711
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 sty 2010, 17:58

Post autor: Razor1711 »

mi też to sie przydało dzieki wielkie
ODPOWIEDZ