Dwie rakiety
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dwie rakiety
Witam mam trzy zadania do rozwiązania z którymi sobie nie radzę więc proszę o pomoc.1.Dwie rakiety poruszają się wzdłuż tej samej prostej naprzeciw siebie z prędkościami(względem pewnego ineracjalnego układu odniesienia)o wartościach v jeden=0,3c i v dwa=0,3c.Względną prędkość rakiety można obliczyć w sposób reatywistyczny,korzystając z równania lub klasyczny Oblicz w sposób klasyczny i relatywistyczny wartości prędkości względnej obu rakiet. 2.Młotek o masie 0,5 kg. poruszając się z prędkością o wartości 10km/s podczas wbijania gwozdzia w drewno uderza prostopadle jego główkę i po upływie 0,002s zatrzymuje się.Oblicz średnia wartość siły, z jaką młotek działa na gwózdz w czasie uderzenia .Wynik podaj w kN. 3 Oblicz wartość siły ,z jaką siłacz musiałby działać na ciężar o masie 100kg. jeżeli chciałby podnieść go na wysokość 0,5 m w czasie 1 sekundy ruchem jednostajnie przyspieszonym. Wielkie dzięki.
Mam kolejne dwa zadania za pomoc w rozwiązaniu z góry dziękuję. 1.Motocyklista przejechał część drogi stanowiącą 0,4 odległości między miastami z szybkością 20m/s a pozostałą część drogi z szybkością 10m/s.Jaka jest średnia szybkość motocyklisty na całej drodze. 2.Dwaj kolarze zbliżali się do mety jadąc jeden obok drugiego ruchem jednostajnym z prędkością 15m/s.W odległości 100m od mety jeden z nich przyspieszył i jadąc jednostajnym przyspieszonym po sześciu sekundach minął metę.W jakiej odległości od mety znajdował się drugi kolarz jadąc do konca z niezmienną prędkością.
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
zadanie 1
v=s/t to t=s/v
s1=0,4S
s2=0,6S
v1=20m/s
v2=10m/s
t1 = 0,4S/20 = 0,02S
t2 = 0,6S/10 = 0,06S
t = t1+t2
v=S/0,08S= 12,5m/s
v=s/t to t=s/v
s1=0,4S
s2=0,6S
v1=20m/s
v2=10m/s
t1 = 0,4S/20 = 0,02S
t2 = 0,6S/10 = 0,06S
t = t1+t2
v=S/0,08S= 12,5m/s
Ostatnio zmieniony 14 gru 2009, 21:50 przez marcin77, łącznie zmieniany 1 raz.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(s_1=0,4s
v_1=20\frac{m}{s}
s_2=0,6s
v_2=10\frac{m}{s}\)
\(v=\frac{s_1+s_2}{t_1+t_2}=\frac{s_1+s_2}{\frac{s_1}{v_1}+\frac{s_2}{v_2}}=\frac{0,4s+0,6s}{\frac{0,4s}{v_1}+\frac{0,6s}{v_2}}=\frac{s}{\frac{0,4sv_2+0,6sv_1}{v_1v_2}}=\frac{s}{\frac{s(0,4v_2+0,6v_1}{v_1v_2}}=\frac{v_1v_2}{0,4v_2+0,6v_1}\)
\(v=\frac{20\frac{m}{s}\cdot 10\frac{m}{s}}{0,4\cdot 10\frac{m}{s}+0,6\cdot 20\frac{m}{s}}=\frac{200\frac{m^2}{s^2}}{16\frac{m}{s}}=12,5\frac{m}{s}\)
\(s_1=0,4s
v_1=20\frac{m}{s}
s_2=0,6s
v_2=10\frac{m}{s}\)
\(v=\frac{s_1+s_2}{t_1+t_2}=\frac{s_1+s_2}{\frac{s_1}{v_1}+\frac{s_2}{v_2}}=\frac{0,4s+0,6s}{\frac{0,4s}{v_1}+\frac{0,6s}{v_2}}=\frac{s}{\frac{0,4sv_2+0,6sv_1}{v_1v_2}}=\frac{s}{\frac{s(0,4v_2+0,6v_1}{v_1v_2}}=\frac{v_1v_2}{0,4v_2+0,6v_1}\)
\(v=\frac{20\frac{m}{s}\cdot 10\frac{m}{s}}{0,4\cdot 10\frac{m}{s}+0,6\cdot 20\frac{m}{s}}=\frac{200\frac{m^2}{s^2}}{16\frac{m}{s}}=12,5\frac{m}{s}\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(s=\frac{at^2}{2} \ \Rightarrow \ a=\frac{2s}{t^2}\)
przyspieszenie, z jakim siłacz podnosi ciężar:
\(a=\frac{2\cdot 0,5m}{1s^2}=1\frac{m}{s^2}\)
\(F_w=am=1\frac{m}{s^2}\cdot 100kg=100N
Q=mg=100kg\cdot 10\frac{m}{s^2}=1000N\)
jeżeli rozrysujesz sobie siły działające na ciężar, to zauważysz, że:
\(F_w=F_s-Q \ \Rightarrow \ F_s=F_w+Q
F_s=100N+1000N=1100N\)
gdzie \(F_s\) to siła, którą siłacz działa na ciężar
przyspieszenie, z jakim siłacz podnosi ciężar:
\(a=\frac{2\cdot 0,5m}{1s^2}=1\frac{m}{s^2}\)
\(F_w=am=1\frac{m}{s^2}\cdot 100kg=100N
Q=mg=100kg\cdot 10\frac{m}{s^2}=1000N\)
jeżeli rozrysujesz sobie siły działające na ciężar, to zauważysz, że:
\(F_w=F_s-Q \ \Rightarrow \ F_s=F_w+Q
F_s=100N+1000N=1100N\)
gdzie \(F_s\) to siła, którą siłacz działa na ciężar