Pomozecie mi z zadaniami? :) Elektrostatyka.. ;)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rockettravian
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 gru 2009, 20:05

Pomozecie mi z zadaniami? :) Elektrostatyka.. ;)

Post autor: rockettravian »

1) Siła przyciągania pomiędzy dwoma jednakowymi ladunkami wynosi 5*10-9(potega) N. Ładunki znajdują się w odległości 1m od siebie. Oblicz ich ładunek?

2) 2 identyczne ładunki o wartościach 4C każdy odpychają się z siłą 16*10 9(potega) N. W jakiej odległości się znajdują?

wzór F=K*Qq/R2(do kwardatu)

3) jak wygląda rysunek i wzor natezenia pola elektrostatycznego, mam problem ze znalezieniem..

Z gory dzieki :) Potrzebuje tych rozwiazan na poprawe spr z fizy ;) dostalem 2..
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.
\(F=k\cdot \frac{q_1q_2}{r^2}=\frac{kq^2}{r^2}
Fr^2=kq^2
q=\sqrt{\frac{Fr^2}{k}}
q=\sqrt{\frac{5\cdot 10^{-9}\cdot (1m)^2}{9\cdot 10^9 \frac{Nm^2}{C^2}}}
q=\sqrt{\frac{5}{9}\cdot 10^{-18}}C
q=7,45\cdot 10^{-10}C\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.
\(F=k\cdot \frac{q_1\cdot q_2}{r^2}
F=\frac{kq^2}{r^2}
Fr^2=kq^2
r=\sqrt{\frac{kq^2}{F}}
r=\sqrt{\frac{9\cdot 10^9\frac{Nm^2}{C^2}\cdot (4C)^2}{16\cdot 10^9 N}}
r=3m\)
ODPOWIEDZ