Kalorymetr - temperatura końcowa mieszaniny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

Kalorymetr - temperatura końcowa mieszaniny

Post autor: mcmcjj »

Do aluminiowego kalorymetru o masie \(m_{1} = 0,1 kg\) zawierającego \(m_{2} = 0,5 kg\) wody o temperaturze \(t_{2} = 50 C\) wlano \(m_{3} = 1 kg\) alkoholu etylowego o temperaturze \(t_{3} = 10 C\). Jaka będzie temperatura końcowa mieszaniny ?

To duże "C" to stopnie Celsjusza. Podaje wartości ciepła właściwego:

dla:

wody: \(c_{w}\) = 4190 \(\frac{J}{kg \cdot K}\)
alkoholu etylowego (spirytusu): \(c_{sp}\) = 2346 \(\frac{J}{kg \cdot K}\)
aluminium: \(c_{al}\) = 896 \(\frac{J}{kg \cdot K}\)

Jak to wszystko policzyć ? W odpowiedziach jest \(t_{k}\) = 28,3 st. Celsjusza.
mat-fiz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2009, 23:43

Post autor: mat-fiz »

cw-ciepło w. wody
mw-masa wody
Tk-temp. wody
ce-ciepło w. alkoholu etylowego
itp.
ca-ciepło w. aluminium
itp.
Q1-ciepło oddane przez wodę
Q1=cw*mw*(Tw-Tk)
Q2-ciepło pobrane przez alkohol
Q2=ce*me*(Tk-Te)
Q3-ciepło pobrane przez aluminium (kalorymetr)
Q3=ca*ma*(Tk-Ta)
Q1=Q2+Q3
ODPOWIEDZ