Ciało rzucone pionowo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ciało rzucone pionowo

Post autor: RazzoR »

Na jaką wysokość wzniesie się ciało rzucone pionowo do góry z szybkością o wartości 10m/s.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

rozpatrujemy dwa punkty, w których znajduje się ciało:
punkt A(w chwili wyrzutu kamienia)
punkt B(w chwili, gdy osiąga maksymalną wysokość)

\(E_M_A=E_M_B
\frac{mv^2}{2}=mgh
v^2=2gh
h=\frac{v^2}{2g}
h=\frac{(10\frac{m}{s})^2}{2\cdot 10\frac{m}{s}}
h=5m\)
ODPOWIEDZ