Z jakiej wysokości...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Z jakiej wysokości...

Post autor: RazzoR »

Z jakiej wysokości musiało by spaść ciało aby osiągnąć 72km/h.Oblicz szybkość końcową oraz czas spadania ciała puszczonego swobodnie z wys 20m.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(v=gt\) wzór na prędkość w spadku swobodnym
obliczmy czas:
\(h=\frac{gt^2}{2}
2h=gt^2
t=\sqrt{\frac{2h}{g}\)

co daje nam ostatecznie:
\(v=g\sqrt{\frac{2h}{g}}=\sqrt{2gh}\)
wyznaczamy z tego równania wysokość:
\(h=\frac{v^2}{2g}
h=\frac{(20\frac{m}{s})^2}{2\cdot 10\frac{m}{s^2}}=20m\)
ODPOWIEDZ