Ciało spada swobodnie z pewnej wysokości.
W punktach A i B swojej drogi osiagnęło szybkość
10 m/s i 20 m/s .
Oblicz odległość miedzy punktami A i B.
Ciało swobodnie spadające
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jeżeli ciało spada swobodnie, to jego prędkość początkowa jest równa 0, a przyspieszenie ruchu to przyspieszenie ziemskie równe \(10\frac{m}{s^2}\). Prędkość 10 m/s osiąga po 1 sekundzie, a 20 m/s po dwóch sekundach spadania. Trzeba obliczyć drogę po czasie 2 sekundy, po czasie 1 sekundy i odjąć. Wzór na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym bez prędkości początkowej to \(s=\frac{at^2}{2}\).
Po 2 sekundach droga jest równa \(\frac{10*4}{2}m\) = 20m, po 1 sekundzie \(\frac{10*1}{2}m\) = 5m.
Czyli AB = 15m. (Przeliczenie jednostki s: \(\frac{m}{s^2}*s^2=m\)).
Po 2 sekundach droga jest równa \(\frac{10*4}{2}m\) = 20m, po 1 sekundzie \(\frac{10*1}{2}m\) = 5m.
Czyli AB = 15m. (Przeliczenie jednostki s: \(\frac{m}{s^2}*s^2=m\)).