ruch harmoniczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
roza15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 26 kwie 2009, 10:24

ruch harmoniczny

Post autor: roza15 »

zad.1Współrzędna prędkości punktu drgającego ruchem harmonicznym dana jest funkcją:Vx(t)=0,24*cos(3t+pi/6) w której wszystkie liczbowe współczynniki są podane w jednostkach SI.
a)napisz funkcję x(t) dla tego punktu.
b)dla t+0 oblicz współrzędną punktu i współrzęnąjego prędkości
c)napisz funkcję a(t) i oblicz współrzędną jego przyspieszenia dla t=0


zad.2 Ciało o masie m=0,1kg wykonuje drgania harmoniczne o amplitudzie A=0,2m i okresie T=0,1s. Obliczyć energię całkowitą drgań oraz stosunek wartości energii kinetycznej do energii potencjalnej, w chwili gdy wychylenie x jest równe połowie amplitudy.
ODPOWIEDZ