Bardzo proszę o pomoc.
Ładunek o wartości 6 C został rozdzielony między dwie kulki znajdujące się w odległości r na trzy różne sposoby, między dwie kulki znajdujące się w odległości r.
a)W którym przypadku ładunki odpychają się siłami o największej wartości?
b)Z jakiego prawa to wynika?
I) 1C odległość między kulkami r 5C
+ +
II) 2C odległość między kulkami r 4C
+ +
III) 3C odległość między kulkami r 3C
+ +
Zadnko z elektrostatyki, Pomóżcie!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(F_1=k\frac{1\cdot 5}{r^2}=\frac{5k}{r^2}
F_2=k\frac{2\cdot 4}{r^2}=\frac{8k}{r^2}
F_3=k\frac{3\cdot 3}{r^2}=\frac{9k}{r^2}\)
\(F_3>F_2>F_1\)
ładunki odpychają się siłami o największej wartości w przypadku trzecim, wynika to z prawa Coulomba:
\(F=k\frac{q_1\cdot q_2}{r^2}\)
siła wzajemnego oddziaływania dwóch ładunków jest wprost proporcjonalna do iloczynu tych ładunków i odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między nimi.
F_2=k\frac{2\cdot 4}{r^2}=\frac{8k}{r^2}
F_3=k\frac{3\cdot 3}{r^2}=\frac{9k}{r^2}\)
\(F_3>F_2>F_1\)
ładunki odpychają się siłami o największej wartości w przypadku trzecim, wynika to z prawa Coulomba:
\(F=k\frac{q_1\cdot q_2}{r^2}\)
siła wzajemnego oddziaływania dwóch ładunków jest wprost proporcjonalna do iloczynu tych ładunków i odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między nimi.