zadania materiałoznawstwo, twardośc Brinella i inne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maricza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 sty 2013, 19:45
Płeć:

zadania materiałoznawstwo, twardośc Brinella i inne

Post autor: maricza »

Bardzo proszę o pomoc, muszę oddac te zadania na czwartek a kompletnie nie wiem jak je zrobic :)

1.Oblicz liczbę elektronów zdolnych do przewodzenia prądu elektrycznego w drucie wykonanym z żelaza o średnicy D=3mm i dł L=5m wiedząc o tym że nośnikiem ładunków elektrycznych metalach są jedynie elektrody wartościowości

2.Oblicz liczbę twardości Brinella jeżeli przy obciążeniu F=29420N kulki o D=10mm uzyskano odcisk o średnicy d=4,82mm

3.Oblicz długość pęknięcia 'a' powodującego katastroficzne zniszczenie stali Re=300MPa i KIc=20MPa*m1/2 przy przyłożonym naprężeniu równym 75%Re

Z góry dziękuję :)
Patryk2209
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 gru 2018, 23:29
Płeć:

Post autor: Patryk2209 »

Wiem, ze temat stary ale dołączam sie do pytania. Czy mógłby ktos chociaż podpowiedzieć w jaki sposób to obliczyć? Szczególnie 2 i 3 zadanie, bede bardzo wdzięczny za pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Wystarczy wklepać w Google albo otworzyć podręcznik: http://www.tmpm.agh.edu.pl/files/3.%20w ... rur[1].pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ