Treść zadania:
Statek kosmiczny lecący z Ziemi na Księżyc znalazł się w punkcie wyjścia, w którym oba te globy działają na niego siłami grawitacyjnymi o jednakowej wartości. Gdzie znajduje się ten punkt? Masa Ziemi jest 81 razy większa od masy Księżyca. Między środkami tych globów była wówczas odległość 400 000km.
Proszę o rozwiązanie tego zadania, najlepiej dziś do 19:00.
Zadanie z fizyki: Oddziaływania grawitacyjne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(\gamma_1=\frac{GM_Z}{x^2}=\frac{81GM_K}{x^2}
\gamma_2=\frac{GM_K}{(400000-x)^2}\)
\(\ \ \ \ \ \ \ \ \gamma_1=\gamma_2
\frac{81GM_K}{x^2}=\frac{GM_K}{(400000-x)^2}
\frac{81}{x^2}=\frac{1}{(400000-x)^2}
\frac{9}{x}=\frac{1}{400000-x}
x=3600000-9x
10x=3600000
x=360000\)
odp: szukany punkt znajduje się w odległości 360 000 km od powierzchni Ziemi (40 000 km od powierzchni Księżyca)
\gamma_2=\frac{GM_K}{(400000-x)^2}\)
\(\ \ \ \ \ \ \ \ \gamma_1=\gamma_2
\frac{81GM_K}{x^2}=\frac{GM_K}{(400000-x)^2}
\frac{81}{x^2}=\frac{1}{(400000-x)^2}
\frac{9}{x}=\frac{1}{400000-x}
x=3600000-9x
10x=3600000
x=360000\)
odp: szukany punkt znajduje się w odległości 360 000 km od powierzchni Ziemi (40 000 km od powierzchni Księżyca)