Z wysokości 50m nad poziomym gruntem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Z wysokości 50m nad poziomym gruntem

Post autor: RazzoR »

Z wysokości 50m nad poziomym gruntem zaczęły jednocześnie spadać 2 żelazne kule.Pierwsza o masie 0,5kg a 2 o masie 5kg.Która spadnie pierwsza?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

czas w spadku swobodnym: \(t=\sqrt{\frac{2h}{g}}=\sqrt{\frac{2\cdot 50m}{10\frac{m}{s^2}}}=10s\)

nie jest uzależniona od masy ciała, więc obie kule spadną po 10s.
ODPOWIEDZ