Zad. z ruchu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zad. z ruchu

Post autor: RazzoR »

Samochód jedzie z miejscowości A do miejscowości B ze stałą szybkością V1=40km/h.Z miejscowości B natychmiast zawraca i jedzie do A ze stałą szybkością V2=60km/h.W miejscowości A podróż się kończy.Oblicz szybkość średnią samochodu podczas tej podróży.Ile wynosi prędkość średnia?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

co do szybkości średniej to identycznie zadanie jest tutaj, tylko z innymi danymi: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=3767

prędkość średnia to stosunek przemieszczenia do czasu:
\(v_{sr}=\frac{\Delta r}{t}\)
w naszej sytuacji samochód wyjechał z miejscowości A i w chwili końcowej też był w miejscowości A, więc jego przemieszczenie jest równe 0.
\(v_{sr}=\frac{\Delta r}{t}=0\)
ODPOWIEDZ