Witam jestem w 2klasie liceum szkoły zaocznej, nie ogarniam matematyki i pochodnych przedmiotów, do tego z powodu że mam dziecko nie mogę bywać zawsze na zajęciach. Bardzo proszę was o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań z fizyki bo to moje być czy nie być, a szkołę muszę skończyć..
Fizyka - zadania 2 klasa liceum (pilne :( )
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 2.
\(l=15m
d=0,6mm=6\cdot 10^{-4}m
\rho = 4,9\cdot 10^{-5} \Omega\cdot m\)
\(R=\frac{\rho \cdot l}{S}
R=\frac{\rho \cdot l}{\pi r^2}
R=\frac{\rho \cdot l}{\pi \frac{d^2}{4}}
R=\frac{4\rho \cdot l }{\pi d^2}
R=\frac{4\cdot 4,9\cdot 10^{-5}\Omega\cdot m\cdot 15m}{\pi\cdot (6\cdot 10^{-4}m)^2}
R=2,6\cdot 10^3 \Omega\)
\(l=15m
d=0,6mm=6\cdot 10^{-4}m
\rho = 4,9\cdot 10^{-5} \Omega\cdot m\)
\(R=\frac{\rho \cdot l}{S}
R=\frac{\rho \cdot l}{\pi r^2}
R=\frac{\rho \cdot l}{\pi \frac{d^2}{4}}
R=\frac{4\rho \cdot l }{\pi d^2}
R=\frac{4\cdot 4,9\cdot 10^{-5}\Omega\cdot m\cdot 15m}{\pi\cdot (6\cdot 10^{-4}m)^2}
R=2,6\cdot 10^3 \Omega\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 4.
\(\frac{1}{R}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}=\frac{1}{10\Omega}+\frac{1}{15\Omega}=\frac{1}{6\Omega}\ \Rightarrow \ R=6\Omega\)
\(I=\frac{\varepsilon}{R+r_w}=\frac{14V}{6\Omega +1\Omega}=2A\)
\(U=\varepsilon-I\cdot r_w=14V-2A\cdot 1\Omega=12V\)
\(I_1=\frac{U}{R_1}=\frac{12V}{10\Omega}=1,2A
I_2=\frac{U}{R_2}=\frac{12v}{15\Omega}=0,8A\)
\(\frac{1}{R}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}=\frac{1}{10\Omega}+\frac{1}{15\Omega}=\frac{1}{6\Omega}\ \Rightarrow \ R=6\Omega\)
\(I=\frac{\varepsilon}{R+r_w}=\frac{14V}{6\Omega +1\Omega}=2A\)
\(U=\varepsilon-I\cdot r_w=14V-2A\cdot 1\Omega=12V\)
\(I_1=\frac{U}{R_1}=\frac{12V}{10\Omega}=1,2A
I_2=\frac{U}{R_2}=\frac{12v}{15\Omega}=0,8A\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 3.
\(\frac{1}{R_{1,2}}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}=\frac{1}{10\Omega}+\frac{1}{10\Omega}=\frac{2}{10\Omega}=\frac{1}{5\Omega} \ \Rightarrow \ R_{1,2}=5\Omega\)
\(R_{4,5}=R_4+R_5=5\Omega+5\Omega=10\Omega\)
\(R_{6,7}=R_6+R_7=5\Omega+5\Omega=10\Omega\)
\(\frac{1}{R_{4,5,6,7}}=\frac{1}{R_{4,5}}+\frac{1}{R_{6,7}}=\frac{1}{10\Omega}+\frac{1}{10\Omega}=\frac{2}{10\Omega}=\frac{1}{5\Omega}\ \Rightarrow \ R_{4,5,6,7}=5\Omega\)
\(R=R_{1,2}+R_3+R_{4,5,6,7}=5\Omega+10\Omega+5\Omega=20\Omega\)
\(\frac{1}{R_{1,2}}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}=\frac{1}{10\Omega}+\frac{1}{10\Omega}=\frac{2}{10\Omega}=\frac{1}{5\Omega} \ \Rightarrow \ R_{1,2}=5\Omega\)
\(R_{4,5}=R_4+R_5=5\Omega+5\Omega=10\Omega\)
\(R_{6,7}=R_6+R_7=5\Omega+5\Omega=10\Omega\)
\(\frac{1}{R_{4,5,6,7}}=\frac{1}{R_{4,5}}+\frac{1}{R_{6,7}}=\frac{1}{10\Omega}+\frac{1}{10\Omega}=\frac{2}{10\Omega}=\frac{1}{5\Omega}\ \Rightarrow \ R_{4,5,6,7}=5\Omega\)
\(R=R_{1,2}+R_3+R_{4,5,6,7}=5\Omega+10\Omega+5\Omega=20\Omega\)