Prędkość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
deryck123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2009, 18:17

Prędkość

Post autor: deryck123 »

Z jaką prędkością V należy rzucić ciało pionowo do góry, aby wróciło ono po upływie czasu t= 12 s od momentu wyrzutu.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(t=\frac{2V_o}{g} \ \Rightarrow \ V_o=\frac{tg}{2}
V_o=\frac{12s\cdot 10\frac{m}{s^2}}{2}=60\frac{m}{s}\)


odp: ciało należy wyrzucić z prędkością 60m/s
ODPOWIEDZ