Miedziany przewód o długości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
revolver0
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 maja 2008, 14:20

Miedziany przewód o długości

Post autor: revolver0 »

Mam Takie zadanko.

Przewód miedziany o przekroju 1mm^2 zwinięty jest tak, że nie można określić jego długości.Rezystancja tego przewodu zmierzona omomierzem jest równa 3,2 Ω. Oblicz długość tego przewodu.

I tu są problemy, mam wzór jakoś zawsze mam problemy z przekształcaniem, ale poczytałem i chyba mam choć nie wiem czy dobrze.

Kod: Zaznacz cały

R= ρ*l/s

R= ρ*l/s //*s

R*S= ρ*l //:ρ

R*S/ρ= l

l= R*S/ρ
Dalej w zadaniu jest współczynnik rezystywności miedzi, który wynosi 0,0182 Ω*mm^2/m w przybliżeniu 0,018 Ω*mm^2/m

No to podstawiamy

Kod: Zaznacz cały

l = 3,2 Ω*1mm^2/0,018 Ω*mm^2/m
I zastanawiam się jaka będzie jednostka i wychodzi na to, że w przybliżeniu 178m.
Zadanie raczej do sprawdzenia czy dobrze podstawiłem, nie wiem czy dobrze przekształciłem wzór i czy jednostka jest dobra, mm^2 i Ω się skrócą więc raczej tak.
elwiska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 18 paź 2009, 12:59

Post autor: elwiska »

na Twoim miejscu wszystko sprowadziłabym do jednej jednostki. Tego nawet moja pani od fizyki nie może rozstrzygnąć
ODPOWIEDZ