kinetyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
badur
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 24 mar 2009, 18:56

kinetyka

Post autor: badur »

pierwsza połowę drogi samochód przejechał z prędkością 80km/h a drugą połowę drogi z prędkością 40 km/h. Jaka była średnia predkość samochodu?
elwiska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 18 paź 2009, 12:59

Post autor: elwiska »

s1=s2
Vśr=s/t
Vśr=2s/t1+t2
Vśr= 2s/(s/v1+s/v2)
Vśr= 2s/(s*(1/v1+1/v2))
Vśr=2/(v2+v1/v1*v2)
Vśr=2v1*v2/v1+v2
Vśr= 2*80*40/(80+40)
Vśr=6400/120=53,333333333 km/h
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=3767

tu jest identycznie zadanie z innymi danymi, moim zadaniem przystępniej rozpisane :)
ODPOWIEDZ