optyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
umigirl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 paź 2009, 23:33

optyka

Post autor: umigirl »

Przedmiot o wysokości h=5cm stoi w odległości x=5cm od zwierciadła wklęsłego o ogniskowej f=6cm.
Oblicz odległość obrazu od zwierciadła i wielkość obrazu. Narysuj układ w skali 1:1. Jak zmieni się
wielkość obrazu jeśli odległość zmieni się o +4cm (narysuj). Scharakteryzuj obydwa obrazy. Narysuj zależność y(x)
dla danego typu zwierciadła o podanej ogniskowej. Sklejając dwa takie same zwierciadła utwórz soczewkę skupiającą
i skonstruuj obraz w przypadku I. Opisz powstały obraz.


PeEs. Czy mógłby mi ktoś pomóc ?
ODPOWIEDZ