Proszę pomóżcie. Muszę zrobić zadanie z fizyki.
Treść: W przeciwne strony równocześnie wysłano 2 promienie światła. Oblicz szybkość jednego promienia względem drugiego.
ZADANIE Z FIZYKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
elwiska, zapisy kompletnie niepoprawne!
jeżeli już to \(\vec{v_1}=-\vec{v_2}\)
klasyczne prawo składania prędkości nie ma zastosowania przy prędkościach światła, należy zastosować relatywistyczne prawo:
\(v_{wzg}=\frac{u+v}{1+\frac{u\cdot v}{c^2}}\ \ \ \ \ \ \ \ \ \\) gdzie u=c i v=c
\(v_{wzg}=\frac{c+c}{1+\frac{c\cdot c}{c^2}}=\frac{2c}{2}=c\)
odp: szybkość jednego promienia względem drugiego wynosi \(c=10^8 \frac{m}{s}\)
jeżeli już to \(\vec{v_1}=-\vec{v_2}\)
klasyczne prawo składania prędkości nie ma zastosowania przy prędkościach światła, należy zastosować relatywistyczne prawo:
\(v_{wzg}=\frac{u+v}{1+\frac{u\cdot v}{c^2}}\ \ \ \ \ \ \ \ \ \\) gdzie u=c i v=c
\(v_{wzg}=\frac{c+c}{1+\frac{c\cdot c}{c^2}}=\frac{2c}{2}=c\)
odp: szybkość jednego promienia względem drugiego wynosi \(c=10^8 \frac{m}{s}\)