Rzuty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dorocia944
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 paź 2009, 20:08

Rzuty

Post autor: Dorocia944 »

Zadanie. Z dachu domu o wysokości h=19.6m rzycono poziomo piłkę z taką prędkoscią, że w chwili uderzenia o powierzchnię Ziemi prędkość pozioma była równa prędkosci pionowej. jaki był zasięg tego rzutu?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(t=\sqrt{\frac{2h}{g}} \Rightarrow t=\sqrt{\frac{2 \cdot 19,6m}{9,8\frac{m}{s^2}}} \Rightarrow t=2s\)

\(V_x=V_y=gt=9,8\frac{m}{s^2}\cdot 2s =19,6 \frac{m}{s}\)

\(z=V_x \cdot t
z=19,6\frac{m}{s} \cdot 2s
z=39,2m\)


odp: zasięg rzutu wynosił 39,2m
ODPOWIEDZ