Ruch harmoniczny, pole magnetyczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Monia_xD
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 paź 2009, 21:58

Ruch harmoniczny, pole magnetyczne

Post autor: Monia_xD »

Zad.1.
Niewielkie ciało o masie 10 g drga harmonicznie z okresem 10 s. Największe wychylenie w tym ruchu wynosi 10 cm. Oblicz:
a) największą wartość siły działającej na to ciało
b) wielkość maksymalnej energii kinetycznej
c) wielkość maksymalnej energii potencjalnej.

Zad.2.
Robotnik uderzył młotem w szynę. Dźwięk biegnie przez powietrze i przez stalową. Znajdujący się w odległości 340 m inny robotnik pracujący przy tej samej szynie. Usłysz dźwięk dwukrotnie w odstępie delta T=0.94 s. Szybkość dźwięku w powietrzu wynosi 340 m/s. Oblicz szybkość dźwięku w stali.

Zad.3.
Oblicz promień krzywizny protonu, który porusza się po okręgu w polu magnetycznym o indukcji B=10 N/Am. Prędkość protonu wynosi v= 10^4 m/s.

.... prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad. 3

Fl - siła Lorentza
Fd - siła dośrodkowa

\(F_l=F_d
Bqv=\frac{mv^2}{r}
Bqvr=mv^2
Bqr=mv
r=\frac{mv}{Bq}
r=\frac{1,672\cdot 10^{-27}kg\cdot 10^4 \frac{m}{s}}{10\frac{N}{A\cdot m}\cdot 1,602\cdot 10^{-19}C}
r=1,04\cdot 10^{-5}m\)
ODPOWIEDZ