Kulka spadając swobodnie w przedostatniej sekundzie swego ruchu, przebyła drogę s=19,6m .Z jakiej wysokości spadała kulka i ile czasu trwał jej ruch?
Z góry dzięki!!!!!
Spadek pionowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 28 wrz 2009, 19:31
- Podziękowania: 24 razy
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(t_1=t-1
t_2=t-2
\Delta s=19,6m
a=9,8\frac{m}{s^2}\)
\(\Delta s=s_1-s_2=\frac{a(t-1)^2}{2}-\frac{a(t-2)^2}{2}
2\Delta s=a(t^2-2t+1)-a(t^2-4t+4)
2\Delta s=at^2-2at+a-at^2+4at-4a
2\Delta s=2at-3a
2at=2\Delta s+3a
t=\frac{2 \Delta s +3a}{2a}
t=3,5 s\)
\(s=\frac{at^2}{2}
s=\frac{9,8\frac{m}{s^2}\cdot (3,5s)^2}{2}
s=60,025m\)
odp: Kulka spadła z wysokości 60,025m, a jej ruch trwał 3,5s.
t_2=t-2
\Delta s=19,6m
a=9,8\frac{m}{s^2}\)
\(\Delta s=s_1-s_2=\frac{a(t-1)^2}{2}-\frac{a(t-2)^2}{2}
2\Delta s=a(t^2-2t+1)-a(t^2-4t+4)
2\Delta s=at^2-2at+a-at^2+4at-4a
2\Delta s=2at-3a
2at=2\Delta s+3a
t=\frac{2 \Delta s +3a}{2a}
t=3,5 s\)
\(s=\frac{at^2}{2}
s=\frac{9,8\frac{m}{s^2}\cdot (3,5s)^2}{2}
s=60,025m\)
odp: Kulka spadła z wysokości 60,025m, a jej ruch trwał 3,5s.