[studia] Wektory, skladowe wzdluz osi i dowodzenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qwertyu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 paź 2009, 15:19

[studia] Wektory, skladowe wzdluz osi i dowodzenie

Post autor: qwertyu »

Niedlugo czeka mnie kolokwium z fizy, zrobilem kilka zadan, z kilkoma mam problem:

1. Dane sa wektory:
a=5i+4j-6k
b=-2i+2j+3k
-oblicz skladowa wektora a w kierunku wektora b
-oblicz skladowa wektora a wzdluz osi prostopadlej do wektora b i lezacej w plaszczyznie wyznaczonej przez wektory a i b.
-znajdz kierunek wektora (wersora) prostopadlego do wektorow A i B.

2. Wykaz, ze wartosc bezwzgledna iloczynu wektorowego dwoch wektorow rowna jest liczbowo polu rownolegloboku, ktorego bokami sa te dwa wektory. Czy ten fakt sugeruje, w jaki sposob mozna by za pomoca wektora przedstawic element powierzchni zorientowany w przestrzeni?

Wykaz ze:

a wersor jednostkowy iloczyn skalarny wektor b = bcos kata alfa


z gory dzieki
ODPOWIEDZ