Srednia szybkosc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Srednia szybkosc
Rowerzysta przebyl polowe dystansu pomiedzy punktem startu i mety z szybkoscia 54 km/h a pozostala czesc 36 km/h. Oblicz srednia szybkosc rowerzysty na calej trasie.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(V_1=54\frac{km}{h}
s_1=\frac{1}{2}s
V_2=36\frac{km}{h}
s_2=\frac{1}{2}s\)
\(V_{sr}=\frac{s}{t}=\frac{\frac{1}{2}s+\frac{1}{2}s}{t_1+t_2}=\frac{s}{\frac{\frac{1}{2}s}{v_1}+\frac{\frac{1}{2}s}{v_2}}=\frac{s}{\frac{1}{2}s(\frac{1}{v_1}+\frac{1}{v_2})}=\frac{2}{\frac{1}{v_1}+\frac{1}{v_2}}=\frac{2\cdot v_1\cdot v_2}{v_1+v_2}\)
\(V_{sr}=\frac{2\cdot 54\frac{km}{h}\cdot 36\frac{km}{h}}{54\frac{km}{h}+36\frac{km}{h}}=43,2\frac{km}{h}\)
s_1=\frac{1}{2}s
V_2=36\frac{km}{h}
s_2=\frac{1}{2}s\)
\(V_{sr}=\frac{s}{t}=\frac{\frac{1}{2}s+\frac{1}{2}s}{t_1+t_2}=\frac{s}{\frac{\frac{1}{2}s}{v_1}+\frac{\frac{1}{2}s}{v_2}}=\frac{s}{\frac{1}{2}s(\frac{1}{v_1}+\frac{1}{v_2})}=\frac{2}{\frac{1}{v_1}+\frac{1}{v_2}}=\frac{2\cdot v_1\cdot v_2}{v_1+v_2}\)
\(V_{sr}=\frac{2\cdot 54\frac{km}{h}\cdot 36\frac{km}{h}}{54\frac{km}{h}+36\frac{km}{h}}=43,2\frac{km}{h}\)