Ruch jednostajnie przyspieszony - zad.4
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
- Podziękowania: 117 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Ruch jednostajnie przyspieszony - zad.4
Pierwszy pojazd jechał ze stałą szybkością 72km/h. Gdy mijał drugi stojący pojazd ten ruszając z przyspieszeniem równym 1m/s pojechał za pierwszym pojazdem.Po jakim czasie i po przebyciu jakiej drogi pojazd dogoni pierwszy.Ile wyniesie szybkość drugiego pojazdu w momencie gdy dogonił go pierwszy? Wykonaj wykresy dróg i prędkości pojazdów.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
piszemy równania położenia dla obu pojazdów:
\(x_1(t)=v\cdot t
x_2(t)=\frac{at^2}{2}
x_1(t)=x_2(t)
vt=\frac{at^2}{2}
v=\frac{at}{2}
t=\frac{2v}{a}
t=\frac{2\cdot 20\frac{m}{s}}{1\frac{m}{s}}=40s\)
\(x_1(40s)=20\frac{m}{s}\cdot 40s= 800m
x_2(40s)=\frac{1\frac{m}{s}\cdot (40s)^2}{2}=800m\)
\(v_2=a\cdot t= 1\frac{m}{s^2}\cdot 40s =40\frac{m}{s}\)
odp: pierwszy pojazd dogoni drugi po 40s, przebędzie wtedy 800m, szybkość drugiego pojazdu wyniesie wtedy 40m/s
\(x_1(t)=v\cdot t
x_2(t)=\frac{at^2}{2}
x_1(t)=x_2(t)
vt=\frac{at^2}{2}
v=\frac{at}{2}
t=\frac{2v}{a}
t=\frac{2\cdot 20\frac{m}{s}}{1\frac{m}{s}}=40s\)
\(x_1(40s)=20\frac{m}{s}\cdot 40s= 800m
x_2(40s)=\frac{1\frac{m}{s}\cdot (40s)^2}{2}=800m\)
\(v_2=a\cdot t= 1\frac{m}{s^2}\cdot 40s =40\frac{m}{s}\)
odp: pierwszy pojazd dogoni drugi po 40s, przebędzie wtedy 800m, szybkość drugiego pojazdu wyniesie wtedy 40m/s