Ruch jednostajnie przyspieszony - zad.3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ruch jednostajnie przyspieszony - zad.3

Post autor: RazzoR »

Jaki odcinek drogi przebędzie w 3s ruchu ciało swobodnie spadające.Jakiej długości drogę osiągnie ono do końca 3s ruchu? Przyjmij G w przybliżeniu 10m/s[2].

[2] - do kwadratu
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

przez 3s ruchu ciało przebędzie drogę:
\(h=\frac{gt^2}{2}=\frac{10\frac{m}{s^2}\cdot (3s)^2}{2}=45m\)

przez 2s ruchu ciało przebędzie:
\(h=\frac{gt^2}{2}=\frac{10\frac{m}{s^2}\cdot (2s)^2}{2}=20m\)

odp: w trzeciej sekundzie ciało przebędzie (45-20) 25m, a do końca 3s ruchu przebędzie 45m
ODPOWIEDZ