Ruch jednostajnie przyspieszony - zad.1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ruch jednostajnie przyspieszony - zad.1

Post autor: RazzoR »

Mercedes SL może osiągnąć szybkość 100km/h po 6,3 s od momentu startu.Oblicz wartość średniego przyspieszenia.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(100\frac{km}{h}=\frac{100000m}{3600s}=\frac{1000}{36}\frac{m}{s}\)

\(a=\frac{\Delta V}{\Delta t}=\frac{\frac{1000}{36}\frac{m}{s}}{6,3s}\approx 4,41 \frac{m}{s^2}\)
ODPOWIEDZ