Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
ktośśś
- Witam na forum

- Posty: 3
- Rejestracja: 23 wrz 2009, 19:57
Post
autor: ktośśś » 29 wrz 2009, 16:23
Jaki kąt powinna tworzyć oś symetrii kajaka płynącego względem wody z prędkością 3m/s z linią brzegu, aby kajak płynął prostopadle do brzegu rzeki o prędkości nurtu 2,4 m/s ?
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 30 wrz 2009, 17:13
\(cos\alpha =\frac{2,4}{3}=0,8
\alpha \approx 37^{\circ}\)
zrób dobry rysunek, powinno się wszystko rozjaśnić