Trampolina pozwala na wybicie się akrobacie na wysokość umożliwiającą wykonanie pełnego salta. Pod wpływem siły ciężkości człowieka o masie m=65 kg trampolina odkształca się o x1=10cm . Oblicz wysokość h. na którą wzniesie się ten człowiek, jeśli w chwili wybicia trampolina była odkształcona o x2=80cm .
Ze wzoru P=Fs czyli mg=kx1 obliczyłem współczynnik sprężystości k=6500N/m. Nie wiem jak ruszyć dalej z tym zadaniem. Wszelka pomoc mile widziana.
Zadanie- poziom rozszerzony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 44
- Rejestracja: 17 sie 2009, 16:13
-
- Rozkręcam się
- Posty: 44
- Rejestracja: 17 sie 2009, 16:13
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
należy policzyć energię potencjalną sprężystości ze wzoru:
\(E_{ps}=\frac{1}{2}kx^2_2\)
energia potencjalna sprężystości przy wybiciu zamienia się na energię potencjalną akrobaty:
\(E_{ps}=E_p
\frac{kx_2^2}{2}=mgh
h=\frac{kx_2^2}{2mg}
h=\frac{6500\frac{N}{m}\cdot (0,8m)^2}{2 \cdot 65kg \cdot 10\frac{m}{s^2}}
h=3,2 m\)
\(E_{ps}=\frac{1}{2}kx^2_2\)
energia potencjalna sprężystości przy wybiciu zamienia się na energię potencjalną akrobaty:
\(E_{ps}=E_p
\frac{kx_2^2}{2}=mgh
h=\frac{kx_2^2}{2mg}
h=\frac{6500\frac{N}{m}\cdot (0,8m)^2}{2 \cdot 65kg \cdot 10\frac{m}{s^2}}
h=3,2 m\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 44
- Rejestracja: 17 sie 2009, 16:13
-
- Rozkręcam się
- Posty: 44
- Rejestracja: 17 sie 2009, 16:13
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
rozwiązanie wcale nie jest błędne
Twoje rozwiązanie polega na tym, że przyjąłeś, że akrobata wzniesie się na wysokość 2,4m ponad poziom trampoliny, a dodatkowo trampolina była odkształcona o 0,8m
Ja przyjąłem, że należy obliczyć na jaką wysokość od poziomu, gdzie trampolina była odkształcona o x_2
Twój wynik jest poprawny, gdy przyjąć punktem odniesienia trampolinę, a mój, gdy za punkt odniesienia przyjmiemy poziom tego odkształcenia x_2
Twoje rozwiązanie polega na tym, że przyjąłeś, że akrobata wzniesie się na wysokość 2,4m ponad poziom trampoliny, a dodatkowo trampolina była odkształcona o 0,8m
Ja przyjąłem, że należy obliczyć na jaką wysokość od poziomu, gdzie trampolina była odkształcona o x_2
Twój wynik jest poprawny, gdy przyjąć punktem odniesienia trampolinę, a mój, gdy za punkt odniesienia przyjmiemy poziom tego odkształcenia x_2