1.Z miejscowości A wyjechał w stronę miasta B odległego o 10 km motocyklista, który poruszał się z prędkością 20 km/h. W tej samej chwili z miejscowości B w stronę miejscowości A wyjechał rowerzysta z predkoscia 10 km/h. Oblicz w jakiej odległosci od miejscowości A i po jakim czasie nastąpiło ich spotkanie.
2.Prędkość dźwięku w powietrzu wynosi 340 m/s. W jakiej odległości od nas uderzył piorun jeżeli dźwięk usłyszeliśmy po 6 sekundach od zobaczenia błysku? Prędkość światła jest duzo wieksza od prędkości dźwięku. Możemy więc przyjąć, że błysk zobaczymy w chwili uderzenia pioruna.
3.Prędkość Światła w próżni wynosi 300 000 km/s. Oblicz, po jakim czasie dociera do nas światło ze Słońca jeżeli średnia odległość Ziemi od Słońca wynosi 150 000 000 km.
4.Prędkość dźwięu w wodzie wynosi 1,4 km/s. Jaka jest głębokość morza w miejscu w którym płynie statek jeżeli wysłany sygnał echosondy powrócił po 0,3 s?
kinematyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
S=v*t
Jeśli oni się spotkają ,to suma ich dróg będzie równa 10km.
20t+10t = 10
30t=10
t=1/3 h=20 minut.
Droga motocyklisty=20*1/3 = 6i2/3 km.
Droga rowerzysty,to odległość miejsca spotkania od B =10*1/3 = 3 i 1/3 km.
2)340*6=2040m=2,04km
3) t=S/v=150000000/300000 = 500sekund=8minut i 20sekund
4)1,4 * 0,3 = 2x
2x = 0,42
x = 0,21km=210m
x oznacza głębokość.
Jeśli oni się spotkają ,to suma ich dróg będzie równa 10km.
20t+10t = 10
30t=10
t=1/3 h=20 minut.
Droga motocyklisty=20*1/3 = 6i2/3 km.
Droga rowerzysty,to odległość miejsca spotkania od B =10*1/3 = 3 i 1/3 km.
2)340*6=2040m=2,04km
3) t=S/v=150000000/300000 = 500sekund=8minut i 20sekund
4)1,4 * 0,3 = 2x
2x = 0,42
x = 0,21km=210m
x oznacza głębokość.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.