ruch po okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
kropka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 maja 2009, 11:02
Lokalizacja: Swarzędz

ruch po okręgu

Post autor: kropka »

Liczę to zadanie po raz 10 od wczoraj.. i cały czas mi nie wychodzi tak jak powinno :x z pozoru banalne zadanie:

Zawodnik ścigający się na rowerze po torze kołowym o promieniu 40m wykonał 10 okrążeń w czasie 6min. Jaka jest wartość średniej prędkości zawodnika?

Może podam tu swój sposób rozumowania a wy mi wytkniecie błędy :D a więc:

obwód koła =2*pi*r=2*3,14*40=251,2m 251,2*10=2512m (całkowita przebyta droga)
t=6min=3600*6=21600s wzór na średnią prędkość V=s/t
V=2512m/21600s V=0,11(629)m/s
tylko że wg odpowiedzi wynik to 4,19m/s

Proszę o pomoc, bo oszaleję XD
Statystycznie na 10 osób 10 umiera...
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

kropka pisze: t=6min=3600*6=21600s
1 min to 60s, więc 6 min to 360s
ale z tych danych wychodzi mi, że v=6,98m/s
sprawdź, czy wszystkie dane się zgadzają
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

domino21 pisze:
kropka pisze: t=6min=3600*6=21600s
1 min to 60s, więc 6 min to 360s
ale z tych danych wychodzi mi, że v=6,98m/s
sprawdź, czy wszystkie dane się zgadzają
Też mam wynik 6,98 - może jest błąd w druku???
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
kropka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 maja 2009, 11:02
Lokalizacja: Swarzędz

Post autor: kropka »

jej dzięki wielkie :D nie wiem skąd wzięło mi się 3600 :P

widocznie błąd w druku ;)
Statystycznie na 10 osób 10 umiera...
ODPOWIEDZ