Zadanie z kinematyki...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie z kinematyki...

Post autor: RazzoR »

Drogą biegnącą równolegle do toru kolejowego jedzie motocyklista z szybkością V1=54km/h.Motocyklistę dogania pociąg mający długość 100m i wymija go w czasie t=10s.Oblicz szybkość pociągu.Jakie odcinki drogi przebyły pojazdy podczas tego wymijania?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(V_m=54\frac{km}{h}
\Delta V=\frac{s}{t}=\frac{100m}{10s}=10\frac{m}{s}=36\frac{km}{h}
V_p=V_m+\Delta V=54\frac{km}{h}+36\frac{km}{h}=90\frac{km}{h}
s_p=V_p\cdot t=25\frac{m}{s}\cdot 10s=250m
s_m=V_m\cdot t=15\frac{m}{s}\cdot 10s=150m\)
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: RazzoR »

Dzięki wielkie a czy mógłbyś mi co nieco wytłumaczyć.Co to jest ten trójkąt?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

ten trójkąt to jest delta V czyli różnica prędkości pociągu i motocyklisty
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: RazzoR »

Aha.Dzięki:)
ODPOWIEDZ