Proszę o pomoc w zadaniach z uzasadnieniem
ZADANIE 1
Jak zmieni się wartość siły wzajemnego oddziaływania dwóch ciał naelektryzowanych jeśli iloczyn ładunków tych ciał wzrośnie 4 razy
ZADANIE 2
Jak zmieni się wartość siły wzajemnego oddziaływania dwóch ciał naelektryzowanych jeśli zmniejszymy odległość 3 krotnie między tymi ciałami
ZADANIE 3
Jak zmieni się wartość siły wzajemnego oddziaływania dwóch ciał naelektryzowanych jeśli ładunek 1 ciała wzrośnie 2 krotnie ,a drugiego 3 krotnie
Zadanie 4
Jak zmieni się wartość siły wzajemnego oddziaływania dwóch ciał naelektryzowanych jeśli ładunek jednego ciała wzrośnie 4 razy , drugiego zmaleje 3 razy ,a odległość wzrośnie 2 razy
Prawo Coulomba
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(F=\frac{k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}\)
zad 1.
\(F_1=\frac{4k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}
\frac{F_1}{F}=\frac{4k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}\cdot \frac{r^2}{k\cdot q_1\cdot q_2}=4\)
odp: wartość siły wzrośnie 4-krotnie.
zad 2.
\(F_2=\frac{k\cdot q_1\cdot q_2}{(\frac{1}{3}r)^2}=\frac{9k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}
\frac{F_2}{F}=\frac{9k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}\cdot \frac{r^2}{k\cdot q_1\cdot q_2}=9\)
odp: wartość siły wzrośnie 9-krotnie.
zad 3.
\(F_3=\frac{k\cdot 2q_1\cdot 3q_2}{r^2}=\frac{6k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}
\frac{F_3}{F}=\frac{6k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}\cdot \frac{r^2}{k\cdot q_1\cdot q_2}=6\)
odp: wartość siły wzrośnie 6-krotnie.
zad 4.
\(F_4=\frac{k\cdot 4q_1\cdot \frac{1}{3}q_2}{(2r)^2}=\frac{\frac{1}{3}k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}
\frac{F_4}{F}=\frac{\frac{1}{3}k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}\cdot \frac{r^2}{k\cdot q_1\cdot q_2}=\frac{1}{3}\)
odp: wartość siły zmaleje 3-krotnie.
zad 1.
\(F_1=\frac{4k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}
\frac{F_1}{F}=\frac{4k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}\cdot \frac{r^2}{k\cdot q_1\cdot q_2}=4\)
odp: wartość siły wzrośnie 4-krotnie.
zad 2.
\(F_2=\frac{k\cdot q_1\cdot q_2}{(\frac{1}{3}r)^2}=\frac{9k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}
\frac{F_2}{F}=\frac{9k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}\cdot \frac{r^2}{k\cdot q_1\cdot q_2}=9\)
odp: wartość siły wzrośnie 9-krotnie.
zad 3.
\(F_3=\frac{k\cdot 2q_1\cdot 3q_2}{r^2}=\frac{6k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}
\frac{F_3}{F}=\frac{6k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}\cdot \frac{r^2}{k\cdot q_1\cdot q_2}=6\)
odp: wartość siły wzrośnie 6-krotnie.
zad 4.
\(F_4=\frac{k\cdot 4q_1\cdot \frac{1}{3}q_2}{(2r)^2}=\frac{\frac{1}{3}k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}
\frac{F_4}{F}=\frac{\frac{1}{3}k\cdot q_1\cdot q_2}{r^2}\cdot \frac{r^2}{k\cdot q_1\cdot q_2}=\frac{1}{3}\)
odp: wartość siły zmaleje 3-krotnie.