ładunek w polu elektrycznym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

ładunek w polu elektrycznym

Post autor: domino21 »

mam problem z jednym zadaniem, szczerze nawet nie wiem jak się za nie wziąć :?

Między okładki próżniowego prostokątnego kondensatora płaskiego podłączonego do U=24V wpada elektron z v=9*10^6 m/s prostopadle do linii pola elektrycznego. Oblicz jaka powinna być długość okładek kondensatora, aby elektron mógł opuścić kondensator. d=1cm (d - odległość między płytkami). Elektron wpada do pola w połowie odległości pomiędzy okładkami.
ODPOWIEDZ